Inicijativom „Inženjerka godine“ želimo djevojkama približiti STEM zanimanja

23 veljače 2023

U Hrvatskoj se ove godine održava prvo izdanje izbora „Inženjerka godine“ dok je u Sloveniji izbor nedavno proslavio peto izdanje – iza inicijative u obje države stoji gospođa Medeja Lončar, direktorica Siemensa Slovenija te predsjednica uprave Siemensa Hrvatska d.d. i Siemensa Srbija. Gospođo Lončar, kako je nastala ideja za pokretanjem „Inženjerke godine“?

Izvorno me inspirirala knjiga ‘’ Četvrta industrijska revolucija’’, osnivača Svjetskog ekonomskog foruma, Klausa Schwaba, koja opisuje tehnološke promjene koje donosi digitalizacija, ali analizira i  područje ekonomije i sociologije. Ono što se već tada moglo znati jest da će ekonomska moć  biti u rukama onih koji će vladati tehnologijom, a tu vidimo i važnost povećavanja udjela žena u tehnološkoj sferi čime se kreira i sredina iz koje će proizaći voditeljice budućnosti. U Siemensu su prve žene bile zaposlene u tvornici još davne 1875. godine, a danas u top managementu imamo čak 27,6 % žena i ne planiramo stati na tom broju. Dio te naše ideje je i inicijativa Inženjerka godine, kojom želimo približiti ovo zanimanje djevojkama. Logika je jednostavna: zašto bi uzimali ljude samo iz polovice kapaciteta talenata? Kad promatramo brojke: ocjene i medalje na natjecanjima te na istraživačkim kampovima ukazuju na jednake uspjehe učenica i učenika u fizici, matematici, kemiji, biologiji. Zašto bi se djevojke, odlučujući o smjeru studija, uputile onda na suprotnu stranu, daleko od onoga za što su sposobne, što vole i za čim vlada velika potražnja u tvrtkama?

Koja je glavna poruka, vrijednost i cilj inicijative „Inženjerka godine“?

Ovom inicijativom želimo inženjerkama u tehnološkim tvrtkama osigurati da njihova znanja i iskustva budu prepoznata, te ujedno potaknuti djevojke da se odluče za inženjerska zanimanja. Istraživanja pokazuju da je za većinu mladih ljudi prilikom odabira tehničkog zanimanja odlučujući bio uzor iz mladosti, muškarac ili žena, a svjesni smo da mladima nedostaje uzora, naročito žena koje su uspješne u tehničkim zanimanjima. Vjerujemo da naše inženjerke mogu inspirirati djevojke pri izboru studija, ali i svoje kolegice inženjerke da suvereno rade na svojim radnim mjestima i konstantno napreduju. Kad smo 2018. godine po prvi put pokrenuli izbor Inženjerka godine u Sloveniji, taj je izbor izazvao brojne pozitivne reakcije. Naš izbor i žene inženjerke ostvarili su duboki društveni utjecaj, a projekt i njegova svrha zaživjeli su ne samo u profesionalnoj javnosti, nego i među mladima, njihovim roditeljima i profesorima.

S obzirom na Vaš karijerni put i dugogodišnje iskustvo, zašto smatrate da je ova inicijativa potrebna društvu?

Mi znamo da je moć u rukama onih koji imaju znanje, koji vladaju tehnologijom i koji su spremni na sustavno učenje novih vještina. Nedostatak inženjera je globalni problem, a ako želimo biti uspješni, trebat će nam puno tehnološkog znanja i stoga je ključno da STEM zanimanja promoviramo i među djevojkama. Upravo naše Inženjerke godine mogu inspirirati djevojke na tom putu.