Inspiracija za budućnost

Iako je u Hrvatskoj sve viši udio studentica na STEM studijima, nesrazmjer je još uvijek izražen u području elektrotehnike i strojarstva te i dalje nizak postotak tih studentica odabire STEM zanimanja.

Zašto se djevojke ne odlučuju za zanimanja u području STEM-a? Zbog nedostatka uzora u praksi, ali i zbog toga što u javnosti važnost uloge i doprinos inženjera za razvoj društva nije dovoljno prepoznat.

Izborom Inženjerka godine odgovaramo upravo na te izazove – želimo u javnosti istaknuti uspješne inženjerke te njihov rad i doprinos učiniti vidljivijima; na taj način inspirirat ćemo mlađe generacije djevojaka za odabir STEM studija i inženjerske karijere.


Cilj: Svake godine javnosti predstaviti 10 zanimljivih inženjerki

Glasanjem za Inženjerku godine svake će godine javnosti biti predstavljeno 10 inženjerki. Riječ je o inženjerkama koje svojom osobnošću i svojim radom mogu potaknuti, inspirirati ili motivirati mlade ljude, a posebice učenice srednjih škola, da se odluče za inženjerski studij, ali i karijeru u inženjerstvu.

Prilikom odabira najvažnija je osobnost inženjerki, njihova priča i njihovo djelovanje te doprinos razvoju tehnologije, društva i gospodarstva. Ključno je prepoznati da „rade nešto što ima smisla za društvo i svijet."

Priznanje za uzornost i inspirativnost

Svake godine jedna od 10 nominiranih inženjerki proglašava se Inženjerkom godine. Pritom naglasak nije na karijernim postignućima kandidatkinja već na njihovim zaslugama ili potencijalu da kao inženjerke budu primjer i inspiracija mlađim generacijama djevojaka. Cilj je što cjelovitije i učinkovitije promovirati inženjerke u društvu.