Nominirajte svoje kandidatkinje za prvo izdanje “Inženjerke godine”

01 ožujka 2023

Otvoren je natječaj za „Inženjerku godine“!  Riječ je o prvom izdanju izbora u okviru inicijative kojom se široj javnosti želi predstaviti inženjerke iz poduzeća diljem Hrvatske te na taj način inspirirati mlade djevojke za inženjersku karijeru i jačati veze između gospodarstva i sustava obrazovanja. Prijave su moguće do 30. ožujka.

Izbor organizira Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora (AHK) uz inicijatora Siemens Hrvatska d.d. Inicijativi su se zasad pridružile daljnje tvrtke koje i same zapošljavaju inženjerski kadar i koje su zbog izazova na tržištu rada prepoznale važnost djelovanja:  APIS IT, Harburg Freudenberger Belišće, Končar, NATIV APM d.o.o. i Scheer Adriatic

Inspiracija za budućnost

Iako je u Hrvatskoj sve viši udio studentica na STEM studijima, nesrazmjer je još uvijek izražen u području elektrotehnike i strojarstva. Uz to, postotak studentica koje odabiru STEM zanimanja i dalje je prenizak za rastuće potrebe gospodarstva i konkurentnost.    

“Ovom inicijativom želimo inženjerkama u tehnološkim tvrtkama osigurati da njihova znanja i iskustva budu prepoznata, te ujedno potaknuti djevojke da se odluče za inženjerska zanimanja. Istraživanja pokazuju da je za većinu mladih ljudi prilikom odabira tehničkog zanimanja odlučujući bio uzor iz mladosti, muškarac ili žena, a svjesni smo da mladima nedostaje uzora, naročito žena koje su uspješne u tehničkim zanimanjima”, naglasila je inicijatorica natječaja Medeja Lončar, predsjednica Uprave Siemens Hrvatska d.d.

Inicijative s ciljem jačanja suradnje gospodarstva i obrazovanja, poput “Inženjerke godine”, spadaju među prioritete Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, objašnjava direktorica Komore Stefanie Ziska. “Želimo pronaći odgovor na izazov nedostatka radne snage, ali ujedno ukazati na primjere izvrsnosti u gospodarstvu”, dodaje Ziska.

Promocija inženjerki i inženjerske karijere

U fokusu izbora „Inženjerke godine“ nisu karijerna postignuća kandidatkinja već njihov potencijal da budu uzor i inspiracija mlađim generacijama djevojaka. Cilj je učiniti inženjerke što vidljivijima u društvu kako bi njihova osobnost i njihov rad potaknuli, inspirirali i motivirali mlade da izaberu inženjerski studij i inženjersku karijeru. Prilikom izbora se uzima u obzir i doprinos nominiranih inženjerki razvoju tehnologije te napretku gospodarstva i društva u cjelini.

Proglašenje u svibnju 2023

Pojedinci, same inženjerke, odnosno tvrtke u kojima su zaposlene, do 30. ožujka mogu prijaviti svoju kandidatkinju za „Inženjerku godine 2023.“ putem obrasca na web stranici. Među pristiglim prijavama žiri će izabrati deset kandidatkinja koje će javnost upoznati na predstavljanju 20. travnja, a samo proglašenje Inženjerke godine održat će se 17. svibnja 2023. godine u Zagrebu.

Više informacija: jelena.barukcic@ahk.hr, 01 6311 622