Otvoren je 2. Natječaj za izbor „Inženjerke godine“!

05 veljače 2024

Otvoren je novi natječaj za „Inženjerku godine“!  Drugo izdanje izbora u okviru inicijative kojom se široj javnosti želi predstaviti inženjerke iz gospodarstva diljem Hrvatske te na taj način inspirirati mlade djevojke za inženjersku karijeru i jačati veze između gospodarstva i sustava obrazovanja. Prijave su moguće do 4. ožujka.

I ove se godine izbor održava uz organizaciju Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore (AHK) i inicijatora Siemens Hrvatska d.d. Uz prošlogodišnje partnere, pridružile su se druge tvrtke koje i same zapošljavaju inženjerski kadar i koje su zbog izazova na tržištu rada prepoznale važnost djelovanja.

Inspiracija za budućnost

Nesrazmjer između studentica i studenata na području elektrotehnike i strojarstva i dalje je veoma izražen, a postotak studentica u STEM zanimanjima ne zadovoljava rastuće potrebe gospodarstva i konkurentnost. No prošle godine učinili smo prvi korak prema boljoj budućnosti – odabrana je prva Inženjerka godine u Hrvatskoj, koja je svojim radom, zajedno s drugim finalisticama, započela misiju povećanja vidljivosti inženjerki u javnosti – što je i krajnji cilj ove inicijative. Ovime su djevojke koje zanimaju STEM zanimanja dobile suvremene uzore u inženjerstvu i motivaciju da se naposljetku odluče za taj smjer.

Ove godine ponovno tražimo 10 inženjerki iz različitih grana gospodarstva, koje će svojim djelovanjem inspirirati mlade djevojke da se odluče za studije i zanimanja u STEM-u i time smanjiti nesrazmjer između muških i ženskih inženjera u praksi te ujedno biti primjeri izvrsnosti mladim ljudima.

„Izbor za inženjerku godine je jedno od mojih najboljih iskustava. Dobiti priliku povezati se s fenomenalnim ženama i pri tome zajedno pokazati svijetu za što smo sve sposobne je nešto što ne želite propustiti. Stoga pripremite CVe, popunite prijavu i započnite jednu od najboljih avantura u svom životu,“ rekla je Snježana Miliša.

“Ovom inicijativom želimo inženjerkama u tehnološkim tvrtkama osigurati da njihova znanja i iskustva budu prepoznata, te ujedno potaknuti djevojke da se odluče za inženjerska zanimanja. Istraživanja pokazuju da je za većinu mladih ljudi prilikom odabira tehničkog zanimanja odlučujući bio uzor iz mladosti, muškarac ili žena, a svjesni smo da mladima nedostaje uzora, naročito žena koje su uspješne u tehničkim zanimanjima”, naglasila je inicijatorica natječaja Medeja Lončar, predsjednica Uprave Siemens Hrvatska d.d.

Inicijative s ciljem jačanja suradnje gospodarstva i obrazovanja, poput “Inženjerke godine”, spadaju među prioritete Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, objašnjava direktorica Komore Stefanie Ziska. “Želimo pronaći odgovor na izazov nedostatka radne snage, ali ujedno ukazati na primjere izvrsnosti u gospodarstvu”, dodaje Ziska.

Promocija inženjerki i inženjerske karijere

Inicijativa želi postaviti inženjerke koje imaju potencijal biti uzor i inspiracija mlađim generacijama djevojaka u fokus. Cilj „Inženjerke godine“ je učiniti inženjerke što vidljivijima u društvu, kako bi njihov rad bio vidljiviji u medijima, a time i u široj javnosti. Na taj bi način njihov rad inspirirao i potaknuo mlade da izaberu inženjerski studij i inženjersku karijeru. Prilikom izbora se uzima u obzir i doprinos nominiranih inženjerki razvoju tehnologije te napretku gospodarstva i društva u cjelini.

Proglašenje u svibnju 2024.

Pojedinci, same inženjerke, odnosno tvrtke u kojima su zaposlene, do 4. ožujka mogu prijaviti svoju kandidatkinju za „Inženjerku godine 2024.“ putem obrasca na web stranici. Među pristiglim prijavama žiri će izabrati deset kandidatkinja koje će javnost upoznati na predstavljanju 8. travnja, a samo proglašenje Inženjerke godine održat će se 8. svibnja 2024. godine u Zagrebu.

Više informacija: ana.vlahek@ahk.hr,  01 6311 624