Predstavljamo deset finalistica drugog izbora „Inženjerka godine“ u Hrvatskoj

09 travnja 2024

Poznato je deset finalistica drugog izbora „Inženjerke godine“ u Hrvatskoj, iznimnih žena koje svojim primjerom, karijernim putem i osobnošću mogu biti nadahnuće mladim generacijama djevojaka za STEM studij i zanimanja u STEM-u. Ovogodišnji izbor za „Inženjerku godine“ održat će se 8. svibnja u Zagrebu u organizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore (AHK Kroatien) i partnera Mediade te Siemensa Hrvatska kao inicijatora.  

I ove je godine odaziv bio izniman, pristiglo je više od 70 prijava inženjerki iz svih krajeva Hrvatske. Finalistice su inženjerke iz raznih inženjerskih branši (od elektrotehnike do građevine, geologije…), a njihovi karijerni putevi su vrlo inspirativni i raznoliki.   Upravo je raznolikost bila temeljni kriterij pri odabiru finalistica te je cilj bio uključiti raznovrsne grane gospodarstva te različite profile inženjerki, kako po obrazovanju i godinama, tako i po karijernim putevima. Finalistice drugog izbora „Inženjerka godine“ su:

  • IVANA ABRAMOVIĆ, Projektna inženjerka razvoja proizvoda, Kraš
  • LADA BOROVINA KOVJANIĆ, Senior Softver inženjerka, mStart plus
  • VLATKA JAJETIĆ, Voditeljica Službe za obradu kibernetičkih incidenata i upravljanje sigurnošću, Carnet
  • IVANA JAZBEC, Voditeljica projekata, Intea
  • MARINA MEDIĆ, Projektantica elektromotora i voditeljica investicijskih projekata, Končar – MES
  • NIVES MUSTAPIĆ, Voditeljica robotike, Codel
  • ANDREA PIRŠA ILIĆ, Rukovoditeljica Centra izvrsnosti za podatke i umjetnu inteligenciju, A1
  • MAJA TRSTENJAK, Voditeljica Laboratorija za logistiku i viša asistentica na Zavodu za industrijsko inženjerstvo, Fakultet strojarstva i brodogradnje
  • MARINA VANJEK, Stručnjakinja je za geološku razradu ležišta, INA
  • ŽELJKA VARJAČIĆ, Voditeljica projekata gradnje, Spar

Stefanie Ziska, direktorica Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore (AHK):

“Drago mi je što u Hrvatskoj drugi put održavamo ovaj izbor, a visoki broj prijava te potpora naših partnera pokazuje da je projekt odlično prepoznat. Cilj izbora je dokazati da postoje inženjerke koje su izvrsne u STEM području i koje mogu biti uzor mladim djevojkama. Na taj način želimo osvijestiti da mlade, obrazovane žene u Hrvatskoj itekako mogu izgraditi vrhunsku karijeru i imati svijetlu budućnost.”

  Medeja Lončar, direktorica Siemensa Hrvatska:

„U Siemensu iz vlastitog iskustva dobro znamo koliko je otvorenost prema jednakosti bitna za napredak. Samo prošle godine pet od 12 najboljih inovatora u Siemensu bile su žene. Također, i istraživanja pokazuju da su upravo timovi u kojima su podjednako prisutni muškarci i žene uspješniji i inovativniji te profitabilniji. Štoviše, u Siemensu se zalažemo za 'tehnologiju za svrhom' vjerujući da ona predstavlja rješenje najvećih izazova našeg vremena. A za razvoj takvih inovacija trebamo sve raspoložive talente, pa žene moramo ohrabriti da svoju edukaciju i karijeru razvijaju i nastavljaju u tom smjeru.“  

Deset finalistica, “jedna predvodnica generacije“

U fokusu izbora „Inženjerka godine“ nisu samo karijerna postignuća već potencijal finalistica da budu uzor i inspiracija mladim djevojkama. Glavni motiv izbora nije natjecanje nego inspiracija i poticaj mladim generacijama da za buduću karijeru biraju inženjerske profesije kako bismo doprinijeli razvoju hrvatskog društva. Proglašenje „Inženjerke godine“ u svibnju Svečano proglašenje „Inženjerke godine“ održat će se u Zagrebu, 8. svibnja u okviru Njemačko-hrvatskog gospodarskog foruma. Inicijativu podržavaju tvrtke koje su zbog izazova na tržištu rada prepoznale važnost ovog izbora: Siemens Hrvatska, Končar, mStart plus, Harburg Freudenberger Belišće, Kraš, Nexe, Scheer Adriatic, Rimac Technology, Adecco, Coca Cola, Westin i posao hr.